Den första cykeln

När ska ett barn få den första cykeln och när är barnet mogen att kunna lära sig att cykla på riktigt, ja det är frågor som de flesta föräldrar ställer sig. Som med så mycket annat så är det väldigt individuellt hur barnens förmåga att lära sig cykla är.

Barncykel

Enligt forskare och andra så kan en så kallad trehjuling börjas att användas då barnet är cirka 1.5 år, då finns motoriken och att förstå detta med trampor och att man åker framåt med hjälp av dessa. Först vid 5-6 så kan det vara lämpligt med en barncykel på två hjul, men enligt forskarna så strunta i stödhjulen då dessa mer förstör än hjälper barnen.

Välj ute en lämplig storlek för ditt barn, inte för stor och inte för liten cykel. Det kan vara bra att när man är något yngre att man når med med båda fötterna när man sitter på sadeln. När barnet vuxit och blivit något äldre och mer säker med sin cykel kan det räcka med att man når ner bara med den ena foten.

Efter ett par år så kan man med fördel välja en något mer avancerad cykel då barnet fått mer cykelvana och blivit äldre. Då kan det vara roligt med en lite tuffare cykel med flera växlar.

Ovan nämda cyklar finns att hitta på http://www.cykelkraft.se.

Delar av denna artikel är skriven utifrån denna artikel: http://www.ntf.se/konsument/cyklar/default.asp?RecID=24859