Rusta upp inför höstrusket

Som så många gånger förr byts relativt snart sommar mot höst och med detta följer naturligt även behovet av varmare och tåligare kläder, samt en helt annan vardag än under de lättsamma sommarmånaderna. Då hösten är en lite mera krävande årstid så krävs det att man ser till att vara ordentligt utrustad, om det är så att man fortfarande vill få några fler fina utedagar i solen innan den första snön börjar falla.

höstaktivitet

Som förälder är det en hel del att tänka på inför den annalkande hösten. Bland det viktigaste är att se till så att barnen är rätt klädda, och att detta sker i tid, så att de inte är ute och fryser och är blöta i onödan, vilken kanske till och med leder till att de blir sjuka.

Sommarskor bör klokt bytas ut till någon grövre modell som klarar av att stå emot vatten i rimlig utsträckning, och extra blöta dagar kräver, som du säkert redan är medveten om, ett par ordentliga stövlar. Här är givetvis skor med membran som exempelvis Gore-Tex att föredra så barnet håller fötterna både torra och varma men glöm inte att använda rätt strumpor på barnet. Har man bomullssockar så fryser man oavsett vilka skor man använder så välj en ull eller syntetstrumpa som transporterar bort fukten från fötterna så de håller sig torra.

Mössa är ett ytterst viktigt plagg för att hålla sig varm, då mycket av vår kroppsvärme går ut genom toppen av huvudet. Mössan är dessutom bra när det kommer till att skydda öronen från vinden och hösten brukar ju ha en tendens att bjuda på en och annan snålblåst. På överkroppen vill man gärna klä sig med ett lite tunnare plagg än på vintern, men som samtidigt tål blåsten och en del väta. Som tur är finns det många fina barnjackor av denna typ. Se till att den tål vind och väta men ändå kan transportera bort den överskottsvärme som barnet får när det är ute och leker. Risken är att barnet kastar av sig jackan om det blir för varmt och svettigt och då blir de snabbt nedkylda istället.

För utflykter är termosen ett måste i ryggsäcken, innehållandes den varma chokladen, och det är självfallet även viktigt att de förväntade ostmackorna även är bredda och nerpackade. Varm choklad och ostmackor smakar, som ni säkert vet, aldrig bättre än efter en skön höstpromenad eller liknande aktivitet. Lite energipåfyllning är aldrig fel och det blir en härlig stund att sätta sig ner med barnet och fika tillsammans, prata om allt man sett hittills ute i naturen och vad man vill göra när fikastunden sedan är över. Det är aldrig fel att få något värmande i kroppen och varva ner efter en stunds lek.