Små barns utveckling och passande leksaker

Att leka med leksaker är inte bara underhållning utan även ett sätt för barn att förstå sig på världen runtomkring. Små barn lär sig mycket genom att leka och det är värt att tänka på vilka leksaker som de får mest utav i sina tidiga år.

Under 1 år

Innan de fyllt ett pågår en mängd grundläggande utveckling. Ett babygym är en perfekt första leksak då de är väldigt visuellt stimulerande och inkluderar många olika delar. De är således underhållande både innan och efter de börjar gripa saker med händerna mer medvetet. Då de utvecklas väldigt snabbt under första året kommer man inom kort kunna ge dem leksaker de kan hålla i och leka med.

Inom kort börjar barn bli lite mer rörliga och en del börjar krypa och försöker ställa sig upp. De är väldigt nyfiken på sin omgivning och älskar att göra upptäckter både i och utanför hemmet. Med bättre fingerfärdighet kommer de också kunna hålla i mindre saker och ha bättre kontroll över saker de håller i. Enkla saker som bollar är alltid populärt i denna ålder.

1-2 år

Efter ett årsåldern börjar många barn att gilla leka med andra barn kring samma ålder. Ibland leker de tillsammans, men många gånger är det roligt nog att bara leka sida vid sida av varandra. Dockor och mjukdjur är några vanliga leksaker i denna ålder, men det finns även många andra lämpliga alternativ man kan välja mellan.

De börjar också förstå sig på fantasilekar och kan använda leksaksversioner av saker som mamma och pappa använder. Exempel på detta är leksakstelefoner, låtsasspisar och leksaksbakredskap. De kan även förstå sig på och uppskatta utklädning i olika former. Att ge dem möjlighet att klä ut sig som sin favoritdocka eller figur kan därför även vara riktigt roligt.