Smarta tips för en bättre familjeekonomi

Att det är dyrt att uppfostra ett eller flera barn är det nog ingen som är chockad över. Exakt hur mycket det kan kosta kan dock vara en skrämmande verklighet som överrumplar även den mest väl förberedde förälder. Beroende på vilken ekonomi du har, måste du lära dig att få allting att gå runt – och helst ha lite över! Med ett barn att ta hand om duger det inte att chansa och hoppas att pengarna räcker fram till nästa lön kommer. Vi ska titta på några enkla metoder du kan använda dig av för att göra livet både enklare och billigare för dig och din familj.

shutterstock_259403771

När det gäller den mat ni äter är självklart er hälsa det som sätter riktlinjen. Inte på något sätt bör man uppoffra nyttig mat i utbyte mot billigare alternativ som t.ex. halvfabrikat. Dock är affärerna fulla av erbjudanden på produkter, speciellt de som är nära utgångsdatumet. Det är också bra att göra sig medveten om vad som odlas i din närhet och vad som är i säsong för tillfället. Att handla efter detta mönster är inte bara billigare, utan skonar också vår miljö från onödiga transporter.

Rabatter är också ett bra sätt att minska dina kostnader. Du kan hitta rabatter på nätet, såsom i länken ovan, året runt. Bara en sådan rabatt som gratis frakt gör att du sparar allt mellan 30-70 kronor. Och de pengarna kan man lägga på ett par vantar eller sockar till barnen, eller varför inte dryga ut matkassan.

Oftast rear butiker ut kläder och andra varor när det inte längre är säsong för dem. När barn snabbt växer ur de kläder som vi köper kan det vara bra att inte lägga för mycket pengar på dessa saker. Köp vinterkängor på sommaren och badkläder på vintern. En god privatekonomi grundar sig oftast i ett sunt planerande. Impulsiva köp är sällan en god idé, och även om du har råd med enskilda impulsköp är det bra att öva bort en sådan ovana.