Sommarvandring i skog och mark

Som sommaren kryper sig allt närmare inpå oss, hittar vi fler och fler tillfällen och anledningar att ta oss ut i naturen. Detta är något man absolut bör ta med sig barnen på varje sommar. Det finns mycket att se och göra ute i naturen och här kommer några tips för barnfamiljer.

familj_426810139

Barn som bor utanför storstäder har säkert någon erfarenhet med att vistas ute i naturen, men stadsborna har varit mycket sämre på att ta ut sina barn för att verkligen få uppleva naturen. Vet man med sig att man själv inte gjort detta kan det vara en bra idé att börja tillsammans med sina egna barn redan när de är små.

Tänk på att inte ta för långa promenader när barnen är med. Om det planerats ett heldagsutflykt eller liknande är det bar om man stannar till med jämna mellanrum så att barnen får vila lite men även så de bara får göra något annat än gå hela tiden.

Avviker man från stigar av någon anledning är det ju bra att se till att barnen har något på fötterna som klarar av de mesta, som ett par bra stövlar. Detta är speciellt bra att ha om det nyligen regnat. Man kan hitta många fina exemplar i märket Tretorn.

Många yngre barn är väldigt fascinerade av småkryp, och alla vet ju att det inte finns någon brist av dem ute i naturen. Man kan gå omkring och lyfta på stenar, grenar och annat löst och se vad man hittar.

Även om man bara är ute en kortare tid, kan det vara trevligt att ta med sig en liten matsäck och hitta en plats att sitta ned för att äta och dricka.

Stannar man till ett tag på en enda plats och vill ha någon aktivitet för barnen att sysselsätta sig med kan man alltid planera en lek för dem. Det finns många bra förslag på lekar att hitta här.