Att tänka på vid köp av barnkläder

Redan under graviditeten smyger sig köplusten på för många blivande föräldrar. Hur mycket kläder behöver du köpa, hur vet du om storleken och passformen är rätt? Det kommer perioder när barnen tar rejäla skutt på längden. Det kan också komma en tid när barnet är väldigt bestämt med vad hen vill och inte vill ha på sig. Då finns det risk för att det ligger några plagg i byrålådan som aldrig hann användas. Det är svårt att undvika felköp helt och hållet, men du kan definitivt minska risken genom att skapa sig en överblick om vilka storlekar som finns.

Passform

Vi vill gärna att våra barn ska ha sköna och praktiska kläder som samtidigt är fina. För ett spädbarn har man troligtvis fokus på sköna och smidiga plagg för blöjbyten. Under denna period växer de snabbt och olika. Detta behöver inte innebära att du inte kan välja plagg mer lite mer stil. Utbudet av bebiskläder i alla möjliga färger, mönster och stilar är enormt. Oavsett ålder på barnet, bör man alltid ha användningsområdet i åtanke inför ett köp. Även vid köp av finkläder bör man ha funktion i åtanke. Ska de vara på ett stort lekland eller hemma hos någon?

Mått

Med dagens stora utbud av varumärken kan det kännas som en djungel att hitta rätt storlek. Utgår man från åldersrekommendationerna som står utsatta i plagget kan du lätt bli besviken. Kläder från till exempel Spanien och Frankrike är generellt ofta mindre än de skandinaviska. För störst träffsäkerhet bör man alltid gå efter barnets längd, som oftast motsvarar storleken i centilong. Många nederdelar har justerbara midjeband som gör det lättare att få rätt passform. Sommarplagg som shorts och t-shirts varar ofta längre eftersom inte längden ska matchas på samma vis. När det gäller funktionskläder för utomhusbruk krävs det mer utrymme så där bör man hellre välja en större storlek.