När barnen växer upp och ska välja gymnasium

Plötsligt en dag står ni där; ditt lilla barn har blivit en ung tonåring och ska mitt i allt detta göra ett avgörande gymnasieval. Det allra viktigaste är givetvis att låta barnets egna mål och intressen styra.

Samtidigt är det en djungel av information som kan vara svår för en tonåring att navigera i. Ju mer du som förälder vet om olika program och skolor, desto lättare blir det för dig att vägleda ditt barn.

Viktigt att veta om gymnasievalet

Idag finns 18 nationella gymnasieprogram varav 12 är så kallade yrkesprogram. Inom denna kategori ryms allt från barn- och fritidsprogrammet till bygg- och anläggningsprogrammet. Yrkesprogram riktar sig framför allt till ungdomar som vill kunna börja jobba direkt efter gymnasiet, men kan ge högskolebehörighet för den som läser särskilda tillvalskurser.

Den som vill vara säker på att kunna läsa vidare väljer ofta ett av de 6 högskoleförberedande programmen. Valet är ändå svårt, eftersom många skolor erbjuder de utbildningarna. Då blir det extra viktigt att försäkra sig om att skolan känns rätt och kan erbjuda något mer än bara plugg och godkända resultat. Läs mer här om hur tiden i gymnasieskolan kan förbereda eleverna för vidare studier. På nätet också många bra tips om annat som är viktigt att veta inför gymnasievalet.