Svårt att bli gravid

När par bestämmer sig för att skaffa barn visar statistiken att omkring 80% lyckas bli gravid inom ett år. Vidare 10% tar det kanske upp till ett år längre, men de sista 10% är vad man kallar för ofrivilligt barnlösa.

Det finns en rad olika anledningar till varför man inte lyckas bli gravid. En av de största är att många väntar med att skaffa barn tills de blir lite äldre. Äggproduktionen och kvaliteten på äggen minskar nämligen med åldern, och när chansen av bli gravid vid ett enskilt tillfälle egentligen bara är kring 20-25% är det ju lätt att se hur det genast blir svårare när denna chans sjunker mer.

Fertilitet är dock inte bara något som kvinnan måste tänka på. Det uppskattas att omkring 40-50% av alla fertilitetsproblem ligger hos mannen. Vilket är varför det idag även finns en rad olika produkter som riktas till dem.

Här är några vanligt förekommande problem som orsakar ofrivillig barnlöshet:

  • PCO – eller polycystiskt ovarialsyndrom, ett tillstånd där kvinnan inte har normal ägglossning och behandlas först och främst med ett ägglossningsstimulerande hormon. Det kan försvåras ytterligare av övervikt.
  • Endometrios – en sjukdom som drabbar omkring 10% av befolkningen och kännetecknas ofta av kraftiga menssmärtor och blödningar. En vanlig behandling är IVF då graviditet i sig fungerar som något av ett botemedel. Någon med endometrios som väl har blivit gravid en gång har oftast inte längre några svårigheter att bli gravid i framtiden.
  • Hormonrubbningar – när hormonbalansen rubbas kan man få oregelbunden eller till och med utebliven ägglossning. Detta kan bero på en rad olika anledningar, men vanligast är nog ätstörningar och extrem stress.

Det finns såklart en hel del annat som kan orsaka ofrivillig barnlöshet och det är alltid bäst att kontakta en läkare om man inte får något resultat efter ett par år.